A licenc sör

Így lett licence sör a kézműves sörből

A licenc sör egy nagyobb gyár vagy márka ismert és népszerű terméke, melyet nem ott gyártanak, ahol az eredetit, hanem rendszerint egy külföldi sörgyárban.
Két változata ismert az egyik, amikor megvásárolják illetve eladják a licenc sör készítésének jogát és vele együtt a know how-t azaz az elkészítési módot. Természetesen ezért fizetni kell az úgynevezett licenc díjat. A licenc tulajdonos rendszeresen ellenőrizni a sör minőségét és hiba esetén akár vissza is vonhatja a licenc jogot.
Magyarországon az első ilyen licenc sör készítése 1981-ben kezdődött, amikor a Kőbányai Sörgyár megvette a dán Tuborg sör licenc jogát. Később kiderült, hogy az akkori elavultnak számító magyar technológia nem volt alkalmas a megfelelő minőséghez, ezért a Tuborg később visszavonta a licenc jogot.
A licenc sör készítés másik formája, amikor a licenc tulajdonosa felvásárolja a sörgyárat és ott is elkezdi, mint saját sörgyárában a saját sörét főzni. Magyarországon manapság ez az elterjedtebb. Ez történ és jelenleg is történik, amikor a Heineken megvásárolta a Soproni Sörgyárat és a Martfűi Sörgyárat is. Ma ezekben a sörgyárakban főzik a Heinekenhez tartozó söröket.
Miért jó, hogy van licence sör?
Mert a sör négy fő összetevőjéből úgymint maláta, komló, sörélesztő és víz a legnagyobb mennyiségben a sörben a víz található meg több, mint 95%. Mivel a szállítás mindig is költséges volt, ezért a licenc sör esetében nem kell nagy távolságra szállítani a sörben található vizet, amivel jelentős költségeket spórolnak meg a sörgyárak.
A sör ízét első sorban nem a víz határozza meg, a legtöbb sörkedvelők mégis tudják, hogy az eredeti sör nem pont olyan ízű, mint annak licence sör változata.
A nagyobb sörgyárak közül csak a kisebbség választják azt, hogy lemondva az extra profitról, a minőséget előtérbe helyezve söreiket ott gyártják, ahol azt eredetileg is kezdték az elődeik. Ilyen kisebbség pl. a Paulaner. A Paulaner ma is ugyanazokról a földekről származó gabonából és komlóból, valamint ugyanabból a forrásból származó vízből főzi a Paulaner söröket.
Nagyüzemi sör
A fentiekben leírtakból következik, hogy a nagyüzemi sör és a licenc sör valójában testvérek. A licence sör bátyja az a nagyüzemi sör, melyet az eredeti gyárban készítenek.
Kézműves- vagy kisüzemi sör
A kisüzemek méreteikben és kapacitásukban tér el a nagyoktól. És jó tudni, hogy a nagy sörgyárak pontosabban a nagy sörmárkák valamikor kicsi főzdeként kezdték. Sok mai neves és ismert sör megalkotása és főzése a papokhoz, szerzetesekhez köthető, akik rendszerint saját kolostoraikban kicsi házi sörfőzdékben főzték a söröket. Ezek közé tartozik a Franziskaner, mint a Ferences rend söre, a Paulaner, a Pálos rend söre vagy a Weihenstephan, mely a Bencés rend söre.
Ma reneszánszát éli a házi vagy kézműves sörök készítése és fogyasztása. Ezek a kisüzemek eddig ismeretlen sörkészítési technológiákkal és ízekkel ismertetnek meg bennünket.
Jó vagy rossza a licenc sör?
A sör nem jó vagy rossz, nincs rossz sör. Az ízlések eltérőek, ezért nem lehet egy sörre kategorikusan kimondani, hogy rossz. Legfeljebb nem ízlik. Ebből következik, hogy a licenc sör sem rossz vagy jó, csupán más, mint az eredeti. A gyártó lemond inkább az eredetivel mindenben megegyező minőségről annak érdekében, hogy több helyre juttathassa el a sörét.
Sok olyan sörkedvelő van, akiknek nem ízlik az adott sörmárka eredeti söre, mert, mert nem azt szokták meg, hanem annak a sörnek a licenc sör változatát.
Másoknak szokatlan és furcsa egy házi söre. Itthon korábban szinte csak lager és pils típusú söröket főztek. Később megjelentek a szűretlen búzasörök, melyek eleinte nagy kuriózumnak számítottak.
Ma már szinte mindenki tudja, hogy milyen is az ALE, az IPA, vagy az APA sör és mit jelent pl. a hidegkomlózás.
Forrás: Drink Uniuon

A bejegyzés trackback címe:

https://beeromasort.blog.hu/api/trackback/id/tr8314417584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túl sok felhasználó 2018.12.04. 19:19:12

Érdekes téma, nem rossz fogalmazás, viszont nagyon zavaróak az elütések a szövegben. Mielőtt posztolsz, olvasd át, biztos te is látod a hibákat, hiszen ezek egyértelműen elütések (ragad a szóközöd?) és nem helyesírási hibák.

BEERom a sört · https://www.facebook.com/groups/beeromasort/ 2018.12.04. 20:05:42

@Túl sok felhasználó: Szia! Köszönöm az észrevételed! Igyekeztem kijavítani a hibákat, remélem sikerült! :)

J. McClane 2018.12.04. 20:14:18

-a multi hazai vallalata is fizet licensz koltseget az anyacegnek meg ha egy cegcsoport is es a tulajdona.
-ma mar van egy reteg akiknel kiverne a biztositekot ha a kedvenc cseh soret idehaza gyartanak, es ne importalnak kinntrol.

BEERom a sört · https://www.facebook.com/groups/beeromasort/ 2018.12.04. 20:28:38

@J. McClane:
- Hogy pl. a Soproni Sörgyár fizet-e licenc díjat a hollandoknak nem tudom, de meglehet. Nyilván így könnyebb kivinni a pénzt, mint a gyártásból és eladásból keletkezett profitot. Sőt azt is el tudom képzelni, hogy ilyen formában még adót sem kell fizetni a Magyar Államnak.

- Szerintem nem csak a cseh söröket kedvelők vannak, akik kizárólag az eredeti minőséget szeretik és kedvelik. Sokszor hallom, hogy az itthon gyártott HB egészen más, mint a müncheni. Még nem teszteltem, ha lesz rá alkalmam, akkor meg fogom vizsgálni a különbséget.

BEERom a sört · https://www.facebook.com/groups/beeromasort/ 2018.12.05. 07:29:36

@Larrikin: Nehéz "szülés" volt, de talán most! :) Köszi az észrevételt!

jobbal 2018.12.05. 14:42:22

Most költözök Prágába. Egy két hetet kint kellett már tölteni és bizton állíthatom, hogy a magyar sörfőzés egy vicc az ottanihoz képest. Nem vagyok nagy sörös de ezek finomak voltak és nem lehetett érezni rajtuk a dohos ízt.

P806 2018.12.06. 04:50:31

Nálam már rég kiverte a biztosítékot a magyar Staropramen, Krusovice és Kozel...

BEERom a sört

Érdekességek a sörről.

Friss topikok

  • P806: Nálam már rég kiverte a biztosítékot a magyar Staropramen, Krusovice és Kozel... (2018.12.06. 04:50) A licenc sör
süti beállítások módosítása